søndag 29. september 2013

En psykologs bekjennelser...


Noe av det mest sentrale ved oss mennesker er vår evne til selvbevissthet og selvrefleksjon. Det er mange faktorer som former vår opplevelse som mennesker og hvordan vi ser på oss selv. Det fysiske miljøet vi omgir oss med er ett av disse, selv om vi kanskje ikke så ofte er oss bevisst de psykologiske mekanismene bak dette.
Miljøpsykologien er opptatt av hvordan sted og fysiske omgivelser er viktig for vår identitet og hvordan man oppfatter seg selv. Forenklet kan identitet beskrives som vår personlighet eller det karakteristiske ved et individ. Når tilhørigheten til et sted blir sterk nok, begynner vi å identifisere oss med stedet, både i stor skala (nasjonalitet/by) men også i liten skala (nabolag/hjem).
For meg er interiør og kreativitet blitt viktige arenaer som er med på å bekrefte og forankre viktige deler av min identitet. Hjemmet mitt reflekterer og kommuniserer i stor grad hvem jeg er, og det gjøres personlig gjennom de tingene jeg velger å ha rundt meg. Gjennom dette gir jeg også viktig informasjom om meg selv til andre. Eksempelvis hvilken gruppe jeg identifiserer meg med, sosial status og personlige preferanser.

Psykologifaget er opptatt av at vår identitet preges av de historiene/narrativene vi velger å fortelle om oss selv. Dette gjenspeiler seg også i de fysiske tingene jeg har rundt meg til enhver tid. De av dere som har fulgt meg en stund vet at jeg har hjerte for gamle møbler som forteller en personlig historie og gir meg gode følelsesmessige assosiasjoner. For, - hva er vel livet uten følelser dere? ”Følelser er psykens lim og livets glidemiddel” sa en foreleser av meg en gang. Ikke verst når interiør, møbler og kreativitet kan bevirke til sånne livsvitale prosesser, hva? Tjohoi! 

 
På samme måte som våre fysiske omgivelser til stadighet er i endring, er jeg selv også i konstant forandring. Omgivelsene vi har rundt oss påvirker vår smak og våre estetiske preferanser. Den shabbychic-hvitmalte spisestua mi føles ikke lenger like hot. Ei heller Kartellstolen jeg stolt kjøpte for noen år tilbake.  Nei, gi meg heller en Wegnerstol, kritthvite baser, naturtoner, berberteppe og Noguchi sofabord… Liten tvil om at vi påvirker og påvirkes kontinuerlig av trender og viktige andre i vår nærhet.
Sosial identitetsteori hevder at vi mennesker gjør mye for å identifisere oss med en gruppe vi liker. For å øke tilhørighet til en gruppe kan vi for eksempel skaffe oss det samme som andre innenfor den samme gruppen, være opptatt av de samme tingene etc. Det være seg trender, moter, holdninger eller andre områder av livet.  Til syvende og sist vil jeg påstå at det handler om de samme underliggende psykologiske mekanismene for oss alle: Å skaffe og opprettholde et positivt selvbilde! Og spør du meg er jeg villig til å strekke meg langt og lenger enn langt for å oppnå nettopp det!

8 kommentarer:

 1. Hehe, psykologer er flinkere til å skrive langt enn leger. Men ja, enig med deg! :)

  SvarSlett
 2. Hei Beate.
  En stund siden jeg har vært innom her nå, men det er fortsatt morsomt å lese innleggene dine. Vakre bilder og fin tekst. Du er flink til å skrive :)
  Dette temaet er lett gjenkjennelig. Jeg tenker igrunn også at det handler mye om følelsen av tilhørighet, det å "passe" inn i en gruppe samtidig som man har sin egen vri på det. For noen tar det kanskje litt av( til mannens og lommebokas store fortvilelse, he he) og det er nytt oppussingsprosjekt hver gang det kommer en ny trend. Det er vel en av grunnene til at jeg liker brukt/shabbychic stilen. Nettopp fordi det ikke koster skjorta å fornye litt i hjemmet litt en gang iblant :)
  Ønsker deg en super uke Beate!
  Klem Celine

  SvarSlett
 3. Veldig fint å lese og kjenner meg godt igjen. Nydelige bilder også flinke deg :-)
  Nyt kvelden!
  klem Vibeke

  SvarSlett
 4. Elsker dette innlegget! Og veldig interessant lesing. Slik du beskriver det her, er det for meg også. Jeg har en harmoni hos meg selv når jeg er glad i de tingene som er hjemme som gjenspeiler humør og personlighet! Jeg ble veldig glad når jeg leste nettopp innlegget hos meg fra deg. Jeg hadde likt deg, det er jeg overbevist om!

  SvarSlett
 5. Godt skrevet Beate! Og så gode faglige knagger du har linket til et tema som det ikke akkurat stod mest om på pensumet vårt!! Mari

  SvarSlett
 6. Godt skrevet! Er akkurat slik jeg tenker og føler.
  Tusen takk for koselig kommentar hos meg. Bare å sette i gang å male trippen ;)
  Masse gode hilsner fra meg til deg.

  SvarSlett
 7. Heisann:)
  tusen takk for den fine kommentaren du la igjen hos meg:)tilhøre en gruppe ja.....jeg vil jo gjerne det...men så vil jeg samtidig ikke ha det samme som andre har???:):) jeg ønsker nok å være veldig unik he he he ........
  fin ny uke til deg.....klemklem

  SvarSlett
 8. Jeg synes det er utrolig spennende hvordan du fletter inn psykologi i bloggen din! Og nettopp dette innlegget skal jeg legge på hjertet hver gang tvilen kommer til meg om det er "ordentlig" og "seriøst" nok å bruke tiden på interiørbloggen min ;) Selv om jeg så lenge jeg kan huske har vært opptatt av interiør, styling og foto, så kommer stadig vekk tvilen snikende om jeg burde holde på med dette, om jeg er overfladisk da? Samtidig har fokus på estetikk og skjønnhet gitt meg et positivt fokus i tøffe tider. Faktisk startet jeg interiørbloggen min mens jeg satt nyoperert (visste ikke om jeg kom til å bli blind på det ene øyet) og måtte tvinge meg selv til å ikke surfe på helsestoff som bare ville skape mer stress. Det er fint å ha et ukomplisert "rom" til å koble av i hverdagen! Klemmer fra meg ❤

  SvarSlett