søndag 16. mars 2014

Historien om en oppvaskmaskin

Kjære lesere, medbloggere og interiørfrender. 

Det var simpelt hen nødt å bli et litt annerledes blogginnlegg i dag. Det er nemlig ikke alltid et oppussingsprosjekt ender som man har tenkt eller sett for seg. I dag kom jeg over en usedvanlig rørende historie om nettopp det! Dagens lille formaning fra psykologen blir derfor - TA DEG TID TIL Å LESE DENNE HISTORIEN OG BLI BERØRT!

(Historien i sin helhet er både selvopplevd og skrevet av Bjørn Olav Nordahl. Forfatter, skribent og fotograf med jobb i NRK. Besøk gjerne hans kreative blogg for flere morsomme tekster og flotte bilder. Tusen takk, Bjørn Olav, for at du lot meg få lov å dele denne historien videre).

HISTORIEN OM EN OPPVASKMASKIN


Noe annerledes skjedde da jeg skulle selge oppvaskmaskinen vår på finn.no.
Kona mi og jeg er  kommet i den alderen da man pusser opp – enten man vil eller ikke. Altså; jeg vil ikke, men jeg må, litt fordi kona vil. Så vi har bygget nytt kjøkken med den konsekvens at en fin, fire år gammel oppvaskmaskin ikke lenger er brukbar. Nå skal det være innbygd oppvaskmaskin, må vite.
Jeg skred til verket, satt inn annonse på Finn, og tenkte at det burde da være mulig å få 1500 kroner for en oppvaskmaskin som tross alt hadde kosta 5000,- på Borge i Hokksund. Dessuten er jeg halvt Sunnmøring. Man søler ikke bort pengene sine.
Så kom det en tekstmelding: Kan jeg få oppvaskmaskinen for 1000,- kroner? Hilsen Wizam.
Vi får nå se på det, svarte 50 prosent sunnmøringen. Men siden det ikke meldte seg noen andre kjøpere, tenkte jeg at, pytt, la oss få den ut av huset.
Ja, du kan få den for 1000 kroner hvis du henter den i kveld, tekstet jeg.
Jada, de kunne komme etter klokka åtte. En søndag kveld.
Klokka halv ni kom de. Det vil si Wizam og Mohammad var ikke særlig vant til snøføret i Norge, så jeg måtte ut og kjøre bilen deres opp det siste stykket til huset. En gammel Mazda med slitte dekk. Og definitivt uten plass til en oppvaskmaskin. Allerede her var jeg i ferd med å bli litt amper.
De kikka lenge og vel på oppvaskmaskinen.
Så kom spørsmålet. Om de kunne få den for 500? Min indre sunnmøring var allerede i harnisk og jeg var i ferd med å taue dem bort til pc-en og annonsene på Finn for å vise dem hva tilsvarende oppvaskmaskiner gikk for. Da kom jeg endelig til meg sjøl.
- Hvor kommer dere fra?
- Palestina.
- Gaza eller Vestbredden?
- Gaza by.
- Fatah eller Hamas? spurte jeg i et forsøk på å plassere dem politisk.
- Ingenting. Vi er ikke politisk aktive.
- Flyktninger?
De nikka samstemt.
Så fikk jeg litt av historien. Som dere har sett på tv. Sønderbomba hus, blod, død og elendighet. Yngstemann Hazim og ble født to dager ut i krigen i Gaza og på Vestbredden i 2008. Det gikk tre uker før Israel og palestinerne ble enige om en våpenhvile. Tre uker uten helsehjelp, uten skikkelige sanitærforhold, uten sykehus. Hazim ble ikke bada skikkelig før det var gått en måned etter fødselen. Og hvis vi nå for en stakket stund legger storpolitikken til side, og ikke fordeler ansvar, så kan vi være enige om at dette var mennesker som var uskyldig ramma.
Da sier du ikke nei til å selge en oppvaskmaskin for 500 kroner.
Så jeg kjørte fram bilen, stappa inn oppvaskmaskinen og kjørte den hjem til dem på Åssida.
Og der kunne historien ha slutta, med meg påført en helgenglorie som lyste opp i vinternatta.
Men det slutter ikke der. Heldigvis.
For da oppvaskmaskinen var båret inn i den vesle leiligheten deres, kom invitasjonen.
Du må komme og spise med oss på lørdag. Ta med deg hele familien.
Det var ikke mulig å si nei. Ikke ønskelig heller.
Den påfølgende lørdagen fikk Anne og jeg hilse på fem utrolig veloppdragne barn, Mohammad og Wizam hadde i tillegg invitert venner som var like hyggelige som dem selv, det var nystekte falafler, ferske, hjemmebakte pitabrød, salat, te, libanesisk kaffe. Det var trangt i den godt brukte sofaen deres, men det var usedvanlig hyggelig.
Og da vi endelig dro derfra, var det ikke jeg som var gått 1000 kroner i underskudd på brukthandelen.
Jeg hadde fått tilbakebetalt med renter,  i form av vennskap, to digre poser med krydderblandinger fra Gaza, et nytt falafeljern og en haug med ferske pitabrød, pent pakket inn, klare for fryseren.
Dessuten har jeg løfte om å få være med neste gang Wizam skal bake.



7 kommentarer:

  1. Ein herlig historie:))

    SvarSlett
  2. Sånne opplevelser beriker livet. Bare så synd at vi ofte ikke ser mulighetene til slike opplevelser, eller det som verre er, ikke griper mulighetene når man ser dem.

    SvarSlett
  3. Hei der!
    Leste dette på FB for noen dager siden! Så bra! Delte innlegget på veggen min:-) Det stemmer faktisk så bra!
    Jeg ble kjent med en kurdisk familie i nabolaget mitt for ca ti år siden, nokså tilfeldig.. Donerte noen klær fra dattera mi, siden de hadde to jenter på samme alder.. Ble invitert inn, fikk mat i lange baner og ble etter hvert venninne med mora i familien. For fem år siden inviterte de meg til å besøke familien i Tyrkia i sommerferien. Og jeg dro, angret ikke et sekund, beste og mest opplevelsesrike ferien ever...Håper å komme dit igjen!

    SvarSlett
  4. Fantastisk historie! Jeg ble jo helt rørt! Måtte dele den på facebookveggen min :0)

    SvarSlett
  5. Å, hjelpes. Ikke helt forberedt på å bli så rørt. Takk som delte denne inspirerende historien!

    SvarSlett
  6. For en fantastisk fin historie! :) Ble helt rørt!

    SvarSlett